Tuesday 17 April 2007

Påske i kamelperspektiv

Kravle i klipper, få vabler, sand i soveposen, drikke litervis af vand, blive solskoldet og komme væk fra det pulserende byliv: Tiden var endnu engang kommet til at udforske ørkenlandskabet.

Bussen startede ud i Nazaret lørdag morgen, og derefter gik det hele vejen ned gennem landet til Haifa, Netanya, Tel Aviv, Jerusalem og Jeriko for at opsamle de 13-17-årige jødiske, palæstinensiske og israelsk-arabiske deltagere på Musalahas Desert Encounter. Da bussen var fyldt godt op, fortsatte vi videre langs det døde hav igennem Negev ørkenen til campen 'Chai Bar' ved Eilat på Israels sydspids.

Her indtog vi pitabrød og humus, og efter et par navnelege og nogle lovsange lagde vi os til rette i soveposerne under den åbne himmel. Vi forsøgte vores bedste at trodse kulde og sandfygen for at samle kræfter til vore første hike eventyr.


Søndagens hike viste sig at være mere bjergbestigning end gåtur, og den blev en prøve på tålmodigheden og højdeskrækken mere end på kondien. For det kan godt skabe en del ventetid, når 43 mennesker skal ned af den ene stejle og smalle bjergsidesti efter den anden, hvor man må træde hvert eneste skridt varsomt for ikke at skride. Men storslået det var det. Fra et af udsigtspunkterne kunne vi se til både Jordan, Saudi Arabien og Egypten.



En af hjælpelederne 'Yura' er i gang med at aftjene sin 3-årige værnepligt og skal tilsyneladende have sit gevær med overalt, hvor han går. Men efterhånden som dagene gik, fandt man det liggende og flyde flere og flere forskellige steder. Smidt på jorden eller hængt på en kamel, og til sidst så man endda en palæstinenser bære rundt på det! Fra et forsoningperspektiv var det en glædelig udvikling, hvad angår landets sikkerhed, ved jeg ikke...!


Vores anden hike, som strakte sig over 2 dage, var en rigtig ørkenvandring. Anført af hippie-guider, kameler og hunde fra vores camp vandrede vi under den brændende sol afsted ind i ørkenen. Vi gik og gik, og derefter gik vi lidt mere. Sidst på eftermiddagen slog vi lejr ved foden af en stor sandbanke, og havde man ikke brugt nok energi den dag, kunne man jo så bestige den så mange gange, man ville.


Eller gå i gang med at skære grønsager til aftensmaden.

Nogen havde fortjent en slapper mere end andre.



Efter endnu en kølig nats søvn vandrede vi tirsdag morgen tilbage til vores camp, hvor pigerne måtte modstå fristelsen til at tage et bad og i stedet hoppe på bussen med det samme, som kørte af sted nordpå til vores respektive hjembyer.



Udover gåture og kamelridning bød de fire dage også på lege, bibelundervisning, lovsang, lejrbål, sprogudveksling og madlavning, og hensigten med alt dette var naturligvis nye venskaber og en bedre forståelse for mine kristne brødre og søstre på den anden side konflikten. To af deltagerne tog på en særlig måde budskabet om forsoning til sig - det endte med en lille jødisk- arabisk romance! (Men det var altså ikke planlagt fra vores side!!)

Bortset fra de kolde nætter var alle strabadserne en sand fornøjelse, men jeg kunne ikke helt lade være med at sammenligne turen med vores Young Adults (18+) tur til Jordan i oktober og ærgre mig over, at der ikke var den samme seriøse interesse for forsoningsaspektet blandt teenagerne. Men omvendt har sådan en flok omvandrende hormonbomber nu også sin charme: Hvin og fnis hver gang kamelerne rejste sig op med piger på ryggen, og selvfølgelig mande-deo ud i hele bussen!

15 comments:

Anonymous said...

Hvor lyder det superfedt. Gid der var flere kameler (og hormoner??) i København!
Vi glæder os til i kommer hjem til os, vi savner jer faktisk!
kærlig hilsen Julie og Lisa

Louise Jensen said...

Vi glæder os også MEGET - til vi lander i Billund d. 23. juli (tyder alt på lige nu). Men det bliver vemodigt at sige farvel til det her unikke land og dets mange (vid)underlige mennesker.

Anonymous said...

Jeg glæder mig også, til I lander i DK igen! Men ja, nyd det nu - det ser virkelig fedt ud - og dejligt at se nogle billeder så man lidt bedre kan forestille sig det hele... I kunne måske sende en enkelt kamel hjem med luftpost? /Sanne

Unknown said...

Orhj..bare det var mig, der fik en tur på kamelryg på mere end 15 minutter, sådan som det var tilfældet på hin ørkentur!
Tja..I er vel snart trætte af den transportform??

Mutti

Louise Jensen said...

15 minutters kamelridning er for lidt - man skal kunne mærke det i benene bagefter!

Hanna Hovaldt said...

...og bagdelen

Sanne, betaler du portoen?

Anonymous said...

Ork ja - kom med den! Jeg har jo ikke engang siddet på en kamel før! Måske sidder man bedre fast dér mellem puklerne end på en hest - uha uha!

Thomas F. Moesgaard-Christensen said...

Julie, har du en af mine DVDer?

Thomas F. Moesgaard-Christensen said...

... spørger Frovin.

Louise Jensen said...

Jep, vil du genfinde noget, som du har lånt ud til andre, så er du kommet til det rette forum... bare spørg løs folkens, det er det, vi er her for!! Vi elsker når der er liv på bloggen. Nemli. Nu tager vi et smut til Galilæa, men jeg sikker på, I kan holde skuden i gang så længe... so long!

Thomas F. Moesgaard-Christensen said...

ER det da dig, der har lånt den der DVD, Loulou?

Hanna Hovaldt said...

Det kunne godt være en mulighed Frovin. Hun nakker også altid mine kuglepenne...

Thomas F. Moesgaard-Christensen said...

Aaaij, hvor træls.

Nu er det i øvrigt snart grand prix. Kan I ikke skrive noget om den israelske sang?

lysholm hornstrup said...

Har I overvejet hvor lang tid det ville tage at ride kamelen hjem til DK?
Måske skal I snart afsted, hvis I skal være i Billund d. 23 juli...

Hanna Hovaldt said...

Nu er det så jeg må indrømme, at jeg kun har hørt Israels sang en enkelt gang...

men jeg kan da fortælle, at det Palæstinensiske Selvstyre måske skal være med i 2008 - det bliver da lidt spændende...